Vikingek titokzatos élete

Tavaly az Adriára utaztam, hogy felfedezzem Dubrovnikot, a Trónok harca forgatási helyszíneit kutatva, idén meg a messzi Északra vettem az irányt, hogy a vikingek titokzatos világát ismerjem meg.

Észak-Norvégiában, egészen pontosan a lofoten-szigeteki Borgban található az a Lofotr Viking Múzeum, amely immáron sokadik éve ad otthont a Viking Fesztiválnak, egyre nagyobb érdeklődésre adva okot. A fesztivál idén augusztus 3. és 7. között kerül megrendezésre, és rengeteg élménnyel várja a látogatókat, akik szép számmal részt is vesznek ezen a kulturális attrakción. Izgalmakra nagyon is van ok, hiszen a Viking Múzeum a fesztivál nélkül is nagyszerű program, igazi interaktív-múzeumélmény.

A Lofotr Viking Múzeum egyfajta “élő múzeumként” írható le, hiszen egy igazi viking házat és gazdaságot (lovakkal, malacokkal, tehenekkel és ültetvényessel) rekonstruáltak a területén – aki járt már a százhalombattai Régészeti Parkban, az most pontosan érti, hogy mire gondolok. Egész évben tartanak itt különleges programokat, karácsony környékén pl. viking lakomával várják a látogatókat, nyáron pedig könnyen a viking hajó evezőseként találhatjuk magunkat.

Na de nézzük, miből is áll a fesztivál! Van itt kérem minden, mi szem s szájnak ingere! Vásár, korhű ruhába öltözött személyzet, viking ételek, íjászat, lovaglás, workshopok, középkori játékok, kézműveskedés és még előadások is várják a szórakozni vágyókat. A Viking Fesztiválon tényleg minden korosztály találhat magának valami elfoglaltságot: tízéves unokaöcsém az íjászkodásban lelte örömét, anyukámat a Fehér Olaf feleségének életét elmesélő viking dalok fogták meg, én pedig a viking ruhadarabokat vettem szemügyre. Külön meglepetés, hogy magyar árusokba is belefutottunk. Pontosabban meghallottuk a magyar népmesék dallamait egy körtemuzsikán. De beszéljenek helyettem inkább a képeim, amelyeket a helyszínen készítettem:

A Lofotr Viking Múzeum

A rekonstruált viking ház és gazdaság

A rekonstruált ház belsejében megnézhetjük, hogyan éltek a vikingek

Szárított halak az éléskamrában

Tehenek a kertben

Processed with VSCO with a6 preset

A vásár

Processed with VSCO with a6 preset

A középkori Dolce&Gabbana

Processed with VSCO with a6 preset

Életkép a vásárról

Egy előadás képei no.1.

Processed with VSCO with a6 preset

Egy előadás képei no.2.

Egy előadás képei no.3.

Aki kedvet kapott a Viking Fesztiválhoz, az jövőre akár önkéntesként is részt vehet rajta, hiszen csupán nyelvismeret (nem feltétlenül norvég) és egy kis pozitív kisugárzás a feltétel.