Trónok harca túra sóhereknek

Még tavasszal úgy döntöttünk anyukámmal, hogy több éves böjt után kijár nekünk egy igazi nyaralás valami szép, meleg helyen. Nyilván irány a tengerpart, és mivel autóval szándékoztunk útra kelni, az egyetlen kérdés az maradt, hogy Olaszországot vagy Horvátországot válasszuk. Trónok harca rajongóként azért ez mégsem volt olyan nehéz döntés… Irány Dubrovnik (ahol több forgatási helyszín is található)! Na de megéri Dubrovnikba utazni egy GoT túra miatt?

Röviden: nem. Dubrovnik sajnos nem pénztárca barát úticél, a helyi turizmus és vendéglátás több fronton is ostromolja a zsebeinket. Legalább is szerintem, a szipiszuper horror árfekvésű – ám gyönyörű kilátással rendelkező – vendéglőben üldögélő amerikai srácok biztos örültek, hogy mennyi mindent kapnak a pénzükért.

dubrovnik_aszerzoonarckepeazuton

A szerző önarcképe: odafelé félúton

Nyilván mindenhol vannak olcsóbb és drágább szállások és éttermek, így ezekre nem is térek ki, a Booking.com-on mindenki lecsekkolhatja maga, a lényeg, hogy ki lehet fogni jó helyeket jó áron, úgyhogy lépjünk is tovább. Mint már említettem, mi autóval utaztunk – de választhattuk volna a vonatos, a repülős vagy a buszos megoldást is, de kényelmi okokra hivatkozva inkább levezettünk. Rosszul tettük. 941 km, ha Horvátországon keresztül szeretnénk utazni, kihagyva a Bosznia-hercegovinai intermezzót (amit egyébként egy kb 20 km-es szakaszra ez esetben is be kell iktatatni).  Tanulság: 10 óra nagyon hosszú idő összezárva anyáddal. És bár a horvát autópálya gyönyörű és csodálatosan új, ennek megfelelően el is kérik az árát. De lejutottunk Dubrovnikba – az utolsó 80 km a Pokolba vezető út, hiszen itt már városi és/vagy szerpentines utakon kell autókázni maximum 60 km/h sebességgel.

dubrovnik_strand4

Strandolni kötelező, gumipapucs használata erősen javallott.

dubrovnik_strand3

dubrovnik_strand2

A következő arconcsapás maga a Trónok harca túra volt. Olvastam róla korábban, hogy milyen szuper, csak sajnos az árakat felejtettem el megnézni. De nézzük, miből élünk. A „sima” 3 órás GoT túra 62. 94 USD durván 18 ezer Ft. Mit kapunk ezért? Cosplayes móka-arc végig vezet minket a régi városban (ami az UNESCO világörökség része, és ami a sorozatban Királyvárnak felel meg), megmutogatja a forgatási helyszíneket és sztorizgat. De ha nem szeretnénk kihagyni a trstenoi arborétumot akkor már 125.88 USD – olyan 35 000 Ft – a séta ára. Ja, és hol van még akkor a szomszédos Lokrum sziget, ahol a képzeletbeli Qarth székel?

Lehet hogy sóher vagyok, de én sajnáltam ennyi pénzt kiadni egy „sétáért”, úgyhogy magam fedeztem fel Királyvárat – anyukámat a strandon hagyva pecsenyére sülni. Így potom 100 kunából (kb 4000 Ft) „megúsztam” a túrát. Ez a 100 kuna pedig a városfal díja – ami megéri. (Akit az érdekelne, hogy pontosan hogy néz ki a díszlet és a valóság, annak az alábbi cikket ajánlanám.)

dubrovnik_panorama

Panoráma a városfalról

dubrovnik_erod

Lovrijenac-erőd + CGI = Vörös Torony

dubrovnik_kilatas

Úgyhogy nem akarom elvenni senki kedvét egy dubrovniki nyaralástól, hiszen van, ami kihagyhatatlan. Maga a város egy gyönyörű kis ékszerdoboz, és magamtól felfedezni talán még izgalmasabb volt. Bejárni a szűk kis utcákat, minden sarkon megsimogatni egy-egy cicát, és a lépcsőzéstől kifulladva gyönyörködni a kilátásban – Dubrovnik lépcső-nagyhatalom. Ja, és odaképzelni magamat Királyvárba. De Dubrovnik kavicsos strandjai is szépek, a tenger pedig még szeptemberben is kellően meleg volt. Ezek megfizethetetlen élmények.

Szóval, megéri Dubrovnikba utazni egy GoT túra kedvéért? Valószínűleg nem, hiszen a hivatalos idegenvezetés árának töredékéért fedezhettem fel magam a várost és annak zegzugait, és így legalább enyém lehetett a felismerés is. Hogy jé, hiszen itt korzózott Daenerys a sárkányait kutatva (Minčeta torony a városfalon)! Jé, hiszen erre járkált Cersei pucéran (shame!)! És ó, biztos ez Bolhavég – legalábbis a szag alapján.

Nyilván lemaradtam szuper háttérinfókról, de hát az internet úgyis csodás tárháza az effajta anekdotáknak. Részemről semmi megbánás, így is remekül szórakoztam.

dubrovnik_terasz

dubrovnik_macska

dubrovnik_utcazenesz

Ha a Trónok harca túráért nem is, másért biztosan érdemes ellátogatni az Adria e távoli pontjára. Szerettem Dubrovnikot, de a GoT túrát kihagytam, és vásárfiát se hoztam haza. Nekem épp elég volt az öreg város középkori fílingje – és egy finom fagyi a hőség ellen.