Szabadítsuk ki a bimbókat !/?

Pár napja gyakorlatilag mindenki a budapesti dugóban szoptató anyukáról csacsog, úgyhogy épp itt az ideje körbejárni a bimbó-témát.

Aki még nem hallott volna róla, a Free the Nipple nem más, mint egy feminista mozgalom, amelynek egyetlen célja a női egyenjogúság kivívása – igen, 2015-ben ez még mindig téma. Ennek elérését a kampány vezetője, Lina Esco (emberjogi aktivista és filmrendező egyben) a női test tárgyiasításának megszüntetésében látja. Lényegében arról lenne szó, hogy ha „felszabadítjuk” a női felsőtestet (elő a bimbókkal!), azzal lebontjuk a társadalmi tabukat, és nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is egyenlőkké válunk. Esco egyébként dokumentarista játékfilmet is rendezett a mozgalomról, ami szintén Free the Nipple címen fut.

A bimbó körüli vita az egyik legkedveltebb közösségi média platform, az Instagram cenzúra szabályzata miatt robbant ki, mert amíg fedetlen férfi felsőtestet nyugodtan posztolhatunk, addig a női mellek tabunak számítanak. Emiatt több híresség (pl.: Miley Cyrus vagy Rihanna) fotója is tiltólistára került.

freethenipple

Marion Cotillard Instagram postja “megoldást” kínál a bimbó-problémára

Baj-e, ha cenzúrázzuk a „magamutogatást”? Esco szerint igen. És persze nem arról van szó, hogy minden nőnek fedetlen felsőtesttel kellene büszkén vonulnia az utcán (gondoljunk csak szegény skandináv csajokra), és nem is a Femen harcos lányait kell magunk elé képzelnünk. Egyszerűen arról van szóahogy Esco fogalmaz – hogy rendelkeznek-e a nők választási lehetőséggel. Esco a következőképpen érvelt a Time Magazinban megjelent írásában:

„A nőknek meg kellene adni a lehetőséget, hogy szabadon rendelkezhessenek a testükkel. Néhány államban a nők börtön- vagy pénzbüntetésre számíthatnak egy fedetlen felsőtest miatt. Valóban azt gondolják, hogy a közterületen történő villantás legálissá válásával majd topless nők rohangálnak a föld körül? A ‘Free the Nipple’ (a szabad mellbimbó) egyszerűen a választásról szól.”

Free-the-Nipple

Lina Esco és Rumer Willis

Mert mint mindig, most is elvekről van szó. Miért ne vetkőzhetnék félmeztelenre a nyári hőségben, mikor a pasik is ezt teszik? Ugyan kit zavarnék vele? Ám kérdéses, hogy valóban ez a mozgalom lenne a Nirvánába vezető út. Bár támogatom a kampány törekvéseit, azt, hogy a tényleges egyenjogúságért küzd, az eszközzel, a „bimbó felszabadításával” nem feltétlen értek egyet. Tényleg azzal szabadítanánk meg a női testet a fetisizálástól, hogy mi, nők fetisizáljuk saját magunkat? A ‘Free the Nipple’ nem éppen az egyenlőség ellen dolgozik? 

Ebbéli aggodalmát fejezte ki Alyssa Milano szintén a Time-ban, Esco ellen érvelve. Szerinte a szoptatás normalizálása oldaná meg a női egyenjogúság problémáját (hogy is volt azzal a budapesti anyukával?), és nem a szabad mellbimbó villantás. Milano azzal érvelt, hogy a Free the Nipple kampány képei a nők tárgyiasítását szolgálják, és különben is olyan problémákkal állunk szemben mint a két nem munkabér különbsége vagy a fizetett szülési szabadság. Mégis hogyan oldaná meg ezeket a problémákat a mozgalom?

„A szoptatás normalizálása sokkal előrevezetőbb lépés a női problémák megoldásában és a mellek deszexualizásában. Igen, szépek a mellbimbók. És igen, szerepük van a női szexualitásban. De a legfőbb céljuk egy másik emberi lény táplálása. És én úgy gondolom, hogy ez sokkal különlegesebb és relevánsabb – mint az, hogy legálisan lehessek topless a Times Square-en” – állítja a színésznő.

breastfeeding

Ezzel a hozzáállássál pedig csak az a baj szerintem, hogy beszorítja a nőket az anya szerepkörbe. Nem hiszem, hogy kizárólag a szoptatás aktusán keresztül élném meg nőiségemet, és a mellbimbóim csak a leendő gyermekem táplása érdekében lennének a helyükön – mi van akkor a férfi bimbókkal?

Akárhogy is, a Free the Nipple valós, fennálló női problémákra hívja fel a figyelmet, aztán mindenki döntse el maga, hogy politikailag korrekt-e villantani vagy sem.