Sing Street szerelem

Próbáltam túllendülni azon, hogy a Sing Street mennyire jó “feel-good movie”, mivel már annyi oldal megírta, hogy mennyire kihagyhatatlan film, és nem akartam feleslegesen megírni a 100+-dik kritikát, de kedves KultOn olvasók, muszáj lesz beállnom a sorba. Muszáj, mert három napja a soundtrack szól a fejemben egy kisebb poszt-fesztiválós melankóliát előidézve, úgyhogy nekem is le kell írnom, hogy a Sing Street a legjobb dolog, ami ezzel a nyárral történhetett, legalább is számomra.

És, hogy miért zártam szívembe ezt a filmet?

Hétköznapi tini történet

Conor (Ferdia Walsh-Peelo) a ’80-as évek Dublinjának tinédzsere elszökve a családi drámák elől bandát alapít, hogy lenyűgözze a sulival szemben lakó titokzatos lányt (Lucy Boynton).

John Carney

A rendező pedig nem más, mint John Carney, akinek a neve ismerős lehet olyan fantasztikus zenés filmek kapcsán, mint az Egyszer (Once) vagy a Keira Knightley Mark Ruffalo párosát felvonultató Szerelemre hangszerelve (Begin Again). Carney neve számomra biztosítás egy kellemes filmélményre.

sing-street-john-carney-pic

Zene, zene, zene

Nyilván ez is Carney védjegye, de a Sing Street dalai még a Begin Again slágerein is túltesznek, pedig ezúttal nincs Adam Levine, hogy egyedi orgánumával nyűgözzön le minket. Vannak viszont tehetséges tinik és csodálatos dalszövegek.

Nosztalgia

A Sing Street tényleg visszarepít minket a ’80-as évekbe, rengeteg popkulturális utalás található benne, amitől az idősebb korosztály számára is ugyanolyan kikapcsolódást jelent, mint a mai fiataloknak. Conor és társai, azaz a Synge Street bandája jó pár zenei stílust kipróbál, amíg rábukkannak saját világukra: egymást váltja a Duran DuranZiggy Stardust és a Cure korszak.

Videoklip romantika

Személy szerint nagy rajongója vagyok a videoklip művészetnek (amely éppen a ’80-as években indult virágzásnak), és úgy tűnik Carney is, mivel a Sing Street több klipet is tartalmaz, és nem is akármilyeneket!

singstreet

Szóval nem tudok mást ajánlani, mint hogy irány a mozi, mivel szerencsénkre a Sing Street még mindig műsoron van. Ja, és ez tipikusan az a film, ami anyukádat is érdekelni fogja.