Kis „Oscar-jelölt dokumentumfilm” katalógus

Valószínűleg a többség nem annyira izgatott az Oscar-jelölt dokumentumfilmekkel kapcsolatban, mint én, pedig idén (is) sikerült szuper filmeket összeválogatnia az Akadémiának. Úgyhogy, ha más dokukat nem is néztek idén, ezt az ötöt biztosan érdemes bepótolni. És, hogy vajon ki viheti haza a díjat? Van egy tippem.

Ám mielőtt belecsapnék a jelöltek leltározásába, felhívnám a figyelmet a KultOn.hu Oscar Estjére.

Unod a pizsamádban nézni a kanapén? Nem tudod mit csinálj a reklámok alatt? Senki nem marad fenn veled hajnalig? Folyton akad a net? Gyere el a Trapézba és nézd az Oscart idén is a KultOn.hu-val! Sok-sok mindennel készülünk nektek: lesznek italok a filmekből, nyereményjáték, kvíz, Oscar-előrejelző játék, popcorn, kivetítő, és minden ami ahhoz kell, hogy jó hangulatban megnézzük az Oscar-gálát!

De térjünk is vissza az Oscar-jelölt dokumentumfilmekre! Fun fact: kettő közölük Netflix-film.

amy_kep

Miről szól?

Természetesen Amy Winehouse felemelkedéséről, csillogásáról, majd későbbi drog- és alkoholproblémáiról, végül pedig tragikus haláláról. Arról, hogy ki is volt valójában az a csodálatos hangú lány, akit összeroppantott a siker. A brit énekesnő, a hatszoros Grammy díjas Amy 2011-ben halt meg, 27 éves korában.

Milyen a film?

Tetszett, hogy privát – Amy Winehouse barátai kollégái által készített – felvételek is kerültek a filmbe, ezáltal sokkal személyesebb lett. Mindenféleképpen érdemes megnézni ezt a dokut, nem egy sablonos életrajzi dokumentumfilm, élet van benne.

Mik az esélyei az Oscaron?

A BAFTA-t már hazavihette, de az Oscaron szerintem nem ez a film fog tarolni – nem elég amerikai.

cartel_kep

Miről szól?

Ez a film gyakorlatilag a Sicario dokumentumfilm megfelelője. A mexikói drogkartellek elleni harcokról szól.

Milyen a film?

Olyan a film, mintha egy drogháborús RPG-játékban vennénk részt, én legalább is így éltem meg.

Mik az esélyei az Oscaron?

Ez a film valószínűleg nem utolsóként került be az ötös listára, ám sok esélyt a győzelemre nem jósolnék neki. És, hogy miért? Éppen azért, amiért A csend képe sem versenyképes: túl komor, túl húsba-vágó és túl aktuális a témája.

csend_kep

Miről szól?

Oppenheimer ott folytatja ezzel a filmmel, ahol Az ölés aktusával abbahagyta. A téma ismét az 1965-66-os indonéz tömegmészárlások, csak ezúttal nem az elkövetők, hanem az áldozatok kerülnek a középpontba – megtörik a csendet, hogy szembenézzenek a múlttal.

Milyen a film?

Zseniális, akárcsak Az ölés aktusa. Tanítani kellene, ahogy Oppenheimer dokut készít.

Mik az esélyei az Oscaron?

Joshua Oppenheimer egyszer már elvérzett ezzel a történettel – teljesen igazságtalanul: 2013-ban Az ölés aktusa helyett egy háttérénekesekről szóló dokumentumfilm, a 20 Feet from Stardom vihette haza az Oscart.

simone_kep

Miről szól?

Természetesen Miss Nina Simone-ról. “Az ő története. Az ő hangja.” – állítja a plakát.

Milyen a film?

Igazság szerint nem dobtam tőle hátast. Kellemes, életrajzi doku, amiből kirajzolódik Nina Simone összetett személyisége, zsenije. Sajnos a film legerősebb pillanatai egyértelműen a Simoneról készült archív felvételek, ezeket pedig elérem a YouTube-ot böngészve is.

Mik az esélyei az Oscaron?

Ha az Amy elvihette a BAFTA-t, akkor az Oscaron ennek a dokunak van a legjobb esélye győzni. Hogyan lesz egy amerikai fekete kislányból világhírű sztár a hatvanas években? Aranyat érő sztori! Az Oscaron amúgy is csak jelölésig jutnak a „keményebb” történetek. (Az ölés aktusa, rémlik?)

ukraine_kep

Miről szól?

A film a 2013-2014 fordulóján történt diáktüntetésekből forradalommá nőtt ukrajnai eseményeket mutatja be.

Milyen a film?

Elképesztő. Őszintén szólva én végig bőgtem az egész filmet, méghozzá azért, mert helyszíni felvételek teszik ki a nagyját, amit egy-egy híradós blokk és visszaemlékezések szakítanak meg. Ezt a dokut nézve nincs jóérzésű ember, aki ne érezne együtt az ukránokkal. Külön pluszpont viszont, hogy az érzelmek mellett az ideológiai háttér és a történések pontos felvázolására is vették a fáradtságot az alkotók.

Mik az esélyei az Oscaron?

(Kelet-)európai történetként sajnos nem hiszem, hogy sok eséllyel indulna az Oscar gálán, bár kellemes meglepetés lenne a győzelme.