Mapplethorpe filmen

Tavaly decemberben jelentette be az HBO, hogy a híres fotós, Robert Mapplethorpe életéről készült dokumentumfilmjük jelenik meg 2016 januárjában, Mapplethorpe: Look at the Pictures címmel – Fenton Bailey és Randy Barbato rendezésében. Ám ezelőtt még olyan hírek is érkeztek, hogy a Penny Dreadfull-t is jegyző John Logan, Patti Smith – aki nem mellesleg Mapplethorpe fiatalkori szerelme volt – memoárjából, a Kölykökből, készít sorozatot. De, hogy 2016 tutira Mapplethorpe éve legyen, idén még egy film forog a Mapplethorp-Smith párosról, természetesen Mapplethorpe címen.

Az utóbbi film szereposztása számomra egy kissé meglepő, ám egészen ígéretesnek tűnik, ugyanis a korábbi pletykákkal ellentétben, nem James Franco játssza majd a legendás fotóst, hanem a Ki vagy, Doki? korábbi doktora, a csokornyakkendős Matt Smith. A Pattit játszó Zosia Mamet is legalább ilyen furcsa döntés, de valószínűleg azért, mert Mamet-et nem tudom máshoz, mint a Csajok-beli karakteréhez kötni, ami annyira távol áll Patti Smith személyiségétől, amennyira az csak lehetséges. A filmet egyébként a korábban főleg dokumentumfilmeket jegyző Ondi Timoner rendezi.

Akik számára nem világos, miért is olyan izgalmas vállalkozás Mapplethorperól filmet rendezni, azok valószínűleg nincsenek tisztában a fotós – sokszor botrányosnak titulált – életével és munkásságával. Nekik gyors összefoglaló gyanánt: Mapplethorpe 1946-ban született Queensben, New Yorkban. Korai éveiben főleg festészettel és installációk készítésével foglalkozott, sőt, Patti Smith memoárjából az is kiderül, hogy a fiatal Robert az ékszerkészítésben is jeleskedett. Találkozása Patti Smith-szel mindkettőjük számára sorsfordító hatással bírt, Robert fényképezni kezdett Patti tanácsára, Patti pedig felolvasóestekre kezdett járni, hogy előadja verseit – többek között ezt is:

Ám szerelmük nem tartott örökké, hiszen Robert homoszexualitása egyre inkább egyértelműbbé vált. Patti írásaiban nem jelenik meg egy konkrét „coming out”, ám mindketten elfogadták, hogy Robert férfiakhoz való vonzódását, és érdeklődését az akkor még underground mozgalomnak tekinthető BDSM iránt. Ám igazán sosem váltak el egymástól, Robert 1989-es haláláig szoros barátságot ápoltak, több Patti Smith-lemezborítót ő fényképezett.

Íme néhány fotó a híres párosról:

robert_patti6

robert_patti5

robert_patti8

Patti Smith and Robert Mapplethorpe 1969

robert_patti4

robert_patti7

Patti Smith and Robert Mapplethorpe 1969

Patti Smith and Robert Mapplethorpe 1969