Kortárs Kereső: Mráz Lilla

A Kortárs Kereső a hazai feltörekvő tehetségek bemutatásával foglalkozik, akik aztán hétről hétre egymásnak adják a bemutatkozás lehetőségét.


“Most még csak érzésből dolgozom, de minden egyes munkával tapasztalok és fejlődöm.”

kk_mrazlilla_portfolio2

KultOn.hu: Miért kezdtél el művészettel foglalkozni?

Mráz Lilla:Az alkotás mindig is része volt az életemnek valamilyen formában. Édesapám fotósként dolgozik, édesanyám pedig keramikusként kezdte, mikor gyerekkoromban Etyekre költöztünk, s azóta is ez a munkája. Etyeken kezdtem el így hát én is művészeti iskolába járni textil és kerámia szakra, 10-től egészen 15 éves koromig. Ekkor még magamtól nem nagyon álltam neki szabadidőmben bármit is rajzolni vagy agyagozni. Inkább a gimnáziumi éveim során volt, hogy szünetekben (akár órán is) firkálgattunk, ez volt az első lépés egy azóta is tartó szenvedély útján. Érettségi után nem tudtam, mit kezdjek magammal, az utolsó pillanatban beiratkoztam egy 3 éves divattervezői OKJ-s tanfolyamra. Sikeresen el is végeztem, de nem érzem úgy, hogy ez lenne most az én utam. Azóta fotós családi vállalkozásunkban dolgozom (Fotó Mráz) a labor részlegen. Régi képeket, negatívokat archiválok, retusálok, és egyéb apróbb grafikai munkákat is megcsinálok. Emellett, ha marad időm, otthon szabadidőmben szoktam saját örömömre alkotni. Szerencsére adódnak megmutatkozási lehetőségek is, és volt, hogy nem csak vettek, hanem meg is rendeltek tőlem különböző munkákat.

mrazlilla_balna

© Mráz Lilla

KultOn.hu: Van kedvenc témád?

M. L.: Kedvenc témám nincs, de nagy vonalakban a természeti lények ábrázolása mozgat meg leginkább. Ezek lehetnek valósak vagy a fantázia szüleményei. A geometria, csillagászat is a szívem csücskei. A növényeket is nagyon szeretem, de most még inkább csak díszítő elemként használom őket.

KultOn.hu: Miből merítesz inspirációt? Vannak kedvenc művészeid?

M. L.: Idén a vízzel kapcsolatos dolgok inspirálnak, általában mindig az, ami az adott évben a kiállításunk témája Kapolcson, ahol az Artchaika Egyesület tagjaként állítok ki én is, idén hatodik éve.

Sok művész van hatással rám, mindig más. Tony Diterlizzi aki csodálatosan tudja ábrázolni a varázslatos lényeket; Beth Cavener szobrász és Katie Scott illusztrátor munkái is nagyon közel állnak hozzám, a múlt alkotói közül pedig Ernst Haeckel, René Lalique és M. C. Escher birtokolják a képzeletbeli dobogóm felső fokait.

mrazlilla_capricorn

© Mráz Lilla

mrazlilla_mohaleny

© Mráz Lilla

KultOn.hu: Melyik munkádra vagy eddig a legbüszkébb?

M. L.: Igazából mindig arra, ami legutóbb készült el, de az eddigi legnagyobb eredményem, hogy Winkler Róbert Nagyvárosi Természetbúvár című könyvének legújabb kiadásában én készíthettem el az illusztrációkat. Épp most jelent meg a könyvhéten.

KultOn.hu: Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak az agyagozásban?

M. L.: Az anatómiai pontosságot, és hogy mozgalmasságot is tudjak majd idővel belevinni a szobraimba. Mivel igazán nem tanultam szobrászatot sehol, nem könnyű a dolgom. Most még csak érzésből dolgozom, de minden egyes munkával tapasztalok és fejlődöm.

mrazlilla_csillagkepek

© Mráz Lilla

+1  Ki legyen a Kortárs Kereső következő vendége és miért?

M. L.: Jahan Matboo egyesületi társamra gondoltam rögtön. Pár éve költözött ide Magyarországra és akkor ismerkedett meg az agyaggal. Egyszerűen elképesztő, hogy mennyit fejlődött, miket képes készíteni, és hogy mennyire produktív és alázatos a szakmával szemben.

Lilla honlapja: http://lillamraz.com/

(Jahan Matboo-val szeptemberben készítünk interjút – a szerk.)

mrazlilla_szaratan

© Mráz Lilla


Korábbi kortársak: