Kortárs Kereső: Hermán Fanni

A Kortárs Kereső a hazai feltörekvő tehetségek bemutatásával foglalkozik, akik aztán hétről hétre egymásnak adják a bemutatkozás lehetőségét.


 

“Azt hiszem, bármiből és bárkiből tudok inspirációt meríteni.”

kk_hermanfanni_portfolio

KultOn.hu: Hogyan lett belőled fotós?

Hermán Fanni: Hosszú történet röviden: családi nyaralásokon elcsépelt, vörösbe hajló naplementés képeket készítő, 365 napos önportré sorozatba belevágó próbálkozásokból nőtte ki magát egy olyan szenvedély, amihez mindig visszahúzott valamiféle erő. Volt, hogy eltávolodtam a fotózástól, és hónapokig nem emeltem fel a gépemet, mára azonban valahogy a részemmé vált, és hiába érdekel nagyon sok minden egyéb, ezt a tevékenységet nem fogom tudni (és nem is akarom) magam mögött hagyni.

hermanfanni_zita

© Hermán Fanni

KultOn.hu: Van kedvenc témád?

H. F.: Igen, talán az emberek megjelenítése a természetben. Különös, hogy a portrék mindig is vonzottak, azonban a tájképek csak akkor kezdtek el érdekelni, amikor igazán közel éltem a természethez Svédországban. Amikor elkezdtem képeket készíteni, akkor én voltam saját magam modellje. Mondhatni szelfiztem. Sok idő kellett ahhoz, hogy merjek és megtanuljak másokkal dolgozni, de azt hiszem, nagyon megéri. Egy-egy fotózás nem csak arról szól, hogy instruálok és lenyomom a gombot, hanem megismerek egy-egy történetet, kapcsolatok köttetnek, belelátok egy kicsit a modellem életébe. Ez nagyon izgalmassá teszi a fotózást.

hermanfanni_DSC6331

© Hermán Fanni

hermanfanni_20160619-338

© Hermán Fanni

KultOn.hu: Miből merítesz inspirációt? Vannak kedvenc művészeid?

H. F.: Azt hiszem, bármiből és bárkiből tudok inspirációt meríteni. Ahogy a tájképek szeretete is „kinőtt” belőlem északon a természet közelségében, úgy tud inspirálni a lüktető város is. Ugyanakkor nem csupán a külső ingerek, hanem a belső érzések is fontosak számomra. Általában akkor tudok a legjobban és leginkább ötletekkel telve alkotni, amikor érzelmileg túltelített vagyok.

KultOn.hu: Melyik munkádra vagy eddig a legbüszkébb?

H. F.:  Azt hiszem, épp mindig arra, amelyik elkészül és elégedett vagyok a végeredménnyel. Persze az is nagyon fontos számomra, hogy a modellemnek, vagy másoknak is elnyerje a tetszését egy-egy alkotás. Nagyon büszke vagyok egy nem is olyan régen készült sorozatra, melyet Izlandon készítettem. Maga az utazás is hihetetlen élmény volt. Talán arra vagyok büszke, hogy ezt a különös és fantasztikus érzést többek véleménye szerint is sikerül átadni a képeimmel, kicsit mintha mások is ott tudnának lenni, miközben nézegetik őket. Szóval, ha valami „átjön”, arra már jó érzésekkel gondolhatok, azt hiszem.

hermanfanni_izland

H.F.: Izland

KultOn.hu: Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak a portréfotózásban?

H. F.:  Hm, a kapcsolatteremtést. Azt, hogy valakivel egy hullámhosszra jöjjek. Ha nincs összhang, nagyon nehéz mindkettőnk dolga: a modell nem oldott, én pedig nehezen találom meg az utat, hogy hogyan segíthetnék. Nagy mumusom a „nem tetszem magamnak a képeken” mondat is, azonban ez arra ösztönöz, hogy próbálkozzak/próbálkozzunk addig, ameddig olyan eredményt érünk el, amivel elégedettek vagyunk.

hermanfanni_nori

© Hermán Fanni

+1 Ki legyen a Kortárs Kereső következő vendége és miért?

H. F.: Horváth Bernadettet választanám, aki fotózással és videózással is foglalkozik. Fun fact, hogy az Instagramon ismerkedtünk meg és azóta is egy igen speciális kapocs van közöttünk.Nadi munkái hihetetlenül inspirálóak számomra. Ő egy olyan lány, aki mindig tartogat valami meglepetést.


A Fanniról készült képet Török-Bognár Renáta készítette.

Korábbi kortársak: