Kortárs Kereső: Balázs Kitti

A Kortárs Kereső a hazai feltörekvő tehetségek bemutatásával foglalkozik, akik aztán hétről hétre egymásnak adják a bemutatkozás lehetőségét.


“Salgótarjánban egy romatelep mellett laktunk tizenegy éves koromig, nagyon intenzív élmények kötnek oda.”

kk_balazskitti_portfolio

KultOn.hu: Miért kezdtél el festőművészettel foglalkozni?

Balázs Kitti: Nagyszüleim Balogh Balázs András és Oláh Jolán festőművészek voltak, talán ez adta a kezdő löketet hogy fessek, nem láttam őket soha festeni csak a képeiket és ők sem láttak engem festeni. Hat éves koromtól minden napos volt a festés vagy valami barkácsolás. Beiratkoztam rajz szakkörre, ahol Molnár Péter szobrászművész tanított és az ott kapott biztatás sokat segített hogy tudjam ez a nekem való út.

IMG_9216

B. K.: Sosem láttam őt

KultOn.hu: Van kedvenc témád?

B. K.: Amikor felvettek a Magyar Képzőművészeti Egyetemre akkor az első évben az emberi arcok foglalkoztattak leginkább, főleg gyerekeket festettem, mert találtam egy fotó albumot, amiben roma gyerekek fotói voltak, és a sok arc látványa ihlette az én portréim arcát. Mostanra a festményeimen az emberek, gyerekek kapnak egy történetet ami a festés előtt születik meg bennem. Ezek nem kerülnek leírásra, csak gondolat formájában maradnak meg, az így készült képek egyfajta illusztrációként foghatók fel, de a történetnek nem egy részét hanem az egészet ábrázolva.

IMG_1191

B. K.: Falun

IMG_1189

B. K.: Séta

KultOn.hu: Miből merítesz inspirációt? Vannak kedvenc művészeid?

B. K.: Inspirációt a mai napig a gyermekkorom eseményi adják. Salgótarjánban egy romatelep mellett laktunk tizenegy éves koromig, nagyon intenzív élmények kötnek oda. A mindennapos játék a gyerekekkel az erdőben, majd végig jártuk a telep lakásait, ahol nem volt víz csak az utcán nyomós kút. Emlékszem egyik nyáron száz forintért lehetett oldalra döntött disznó ólban fürödni. Ezek az emlékek adják az én történetem alapjait, ami után készülnek a festmények. Kedvenc művészeim között említeném azokat a salgótarjáni művészeket, akik kezdetekben inspiráltak, elsősorban nagyszüleim, valamint Földi Péter akivel 11 éves korom körül találkoztam először, és akkor láttam a kertjében az egyik festményét ami nagyon nagy hatással volt rám.

IMG_2727

B. K.: Hősnő

KultOn.hu: Melyik munkádra vagy eddig a legbüszkébb?

B. K.: Nő kutyával című munkámra vagyok eddig a legbüszkébb. A képen a női alakot négy kutya őrzi a bámészkodóktól, de így a nő elől is sok mindent eltakarnak a külvilágból. Ez a kiinduló története a képnek, ami bármikor folytatható – mármint a történet. Úgy gondolom, a kép megfestésével a történetek soha nem zárulnak le, vagyis így a képek sem. Például vegyük ezt a képet, a megfestés után arra gondoltam, hogy ez a nő bele törődött a helyzetébe, jó neki ott ahová festettem, és örül hogy biztonságban van, de ha most ránézek ez a nő már nem akar ott feküdni, és kellemetlenül érzi magát. Szóval nagyon nehéz sokszor jelentést adnom egy képnek, mert már amikor kimondom folytatódik a fejemben a kép története.

balazskitti

Balázs Kitti: Nő kutyával

KultOn.hu: Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak az emberábrázolásban?

B. K.: Az emberábrázolásnál nagyon sok figyelmet fordítok a tekintetekre, kisugárzásra úgy gondolom, ezzel adom a legfőbb jellemzést az ábrázolt személyről. Általában nem festem meg nagy részletességgel az arcot és a testrészeket.

IMG_8460

B. K.: Csirkék

+1 Ki legyen a Kortárs Kereső következő vendége és miért?

B. K.: A következő vendég legyen Frenyó Júlia, akivel egy műteremben dolgoztam és nagy hatással voltunk egymásra a festészetben. Nagyon tehetségesnek tartom őt.


Korábbi kortársak: