Ti mind egyéniségek vagytok! – Hans Eijkelboom fotói

Persze, mindannyian különlegesek és egyediek vagyunk, és a média mást sem zúdít ránk, mint hogy merjünk “mások” lenni. Ezzel persze nincs is semmi baj, ám az H&M tucatáruk világában igencsak nehéz dolga van annak, aki öltözködésével kívánna kitűnni, hirdetni egyéniségét. Erre hívja fel a figyelmet Hans Eijkelboom is.

A holland street-fotós, Hans Eijkelboom a hétköznapi élet dokumentálója, fotóin az identitás kérdésével foglalkozik. Azzal, hogy vajon a ruha teszi-e az embert? Fotóin az egy-egy “törzsbe” tartozó embereket gyűjti össze. Ugye mindenkinek feldereng a Bajos csajok étkezős jelentére?

Csakhogy Eijkelboom fotóinak tanulsága szerint, a gimit elhagyva is megmaradnak ezek a “törzsek”. A fotós több mint két évtizede foglalkozik azzal, hogy leírja a különböző sémákat. Így a cuki, rózsaszín trikós lány, mert nem A cuki rózsaszín trikós lány, csak Egy a sok rózsaszín trikós lányok közül.

A képeket nézegetve pedig – ugyancsak filmes példával élve – az a legendás jelenet jutott eszembe a Brian életéből, amikor a “próféta” próbálja meggyőzni közönségét – hogy egyben le is rázhassa őket -, hogy ők mind egyéniségek. “Igen, mi mindannyian egyéniségek vagyunk.”

4b29e4b7-413c-4cd1-ab62-05fc00649490-1623x2040

Hans Eijkelboom roller skaters New York people 21st century

eijkelboom-p047

eijkelboom-p321

eijkelboom-p338

eijkelboom-p026