Fiatalok, feministák és fotóznak

Valószínűleg nem meglepetés, ha azt állítom, hogy a feminista mozgalmak újabban reneszánszukat élik – egyre hangosabbak és sürgetőbbek az egyenlőségi törekvések. És így 2016-ban ez egy kicsit elszomorító, hiszen a mozgalmak története egészen 17. századig nyúlik vissza.

Az elmúlt két évben rengeteg kampánnyal találkozhatott az is, aki csukott szemmel nézelődött a médiában: itt példának okán Emma Watson HeForShe felhívása, Jennifer Lawrence Lenny levele vagy a Pirelli naptár 2016-os száma. Mindezek mellett van egy itthon kevésbé ismert, ám igencsak jelentős fiatal fotós nemzedék, akikről mindenféleképpen érdemes szót ejteni.

Itthon, nem hinném, hogy sokan hallottak már a Style Like U-ról, pedig egy nagyon izgalmas kampányról van szó. A  mozgalom egy anya-lánya párost takar, akik különböző korú, alkatú, színű és foglalkozású nőkkel készítenek interjúkat a “body shaming” elleni kampány részeként. A videók során az interjúalanyok fehérneműre vetkőznek és közben a saját testiségük megéléséről beszélnek, arról, hogy milyen nőnek lenni abban a testben, amibe születtek.

Petra Collins

kiemelt1

Egy ilyen Style Like U-interjú során találkoztam Petra Collins-szal először. A videó címe: Sorry, No Sorry, Women Have Body Hair – azaz “Szégyen vagy sem, a nőknek is van testszőrzetük”. És mennyire igaza van. (Collins előző Instagram oldala 2013-ban törlésre is került egy róla készült kép miatt, mivel azon kilátszódott a szeméremszőrzete a bikini bugyijából.)

Collins Kanadában, Torontóban nőtt fel, de magyar származású, és Instagram oldala is arról tesz tanúbizonyságot, hogy gyakran látogat Magyarországra rokonlátogatásra. De persze nem ettől lesz izgalmas. Állandó fotósa a Tavi Gevinsonnal fémjelzett Rookie Magazinnak, az amerikai tinilányok Bibliájának, képei jelentek meg a Wonderland, az i-D, a Miss Vogue magazinokban és a Dazed Digitalban is, és külön kiemelendő, hogy kizárólag 35 mm-es filmre fotóz.

Collins képein vagány, tinédzser lányok szerepelnek intim környezetben, akik ha kell, bátran néznek a kamera lencséjébe, vállalva és szeretve önmagukat.

petracollins-25

petra1

petra5


Me and You: Mayan Toledano és Julia Baylis

mayan_julia

Julia Baylis és Mayan Toledano

A Me and You Mayan Toledano és Julia Bayles közös projektje, aminek keretein belül a “csajkort” ünneplik.

A két lány barátsága egy divatiskolai találkozással kezdődött, és azóta is töretlenül tart. Összetartja őket a közös érdeklődés a “lányos” dolgok iránt; ennek a csillámporos tinilányvilágnak színtere a Me and You, amely nemcsak fotókollaborációkat foglal magába, hanem webshopként is üzemel. A Me and You célja – a Toledano és Baylis bevallása szerint -, hogy “előhozza” a lányt mindenkiből, az üzenetet pedig fotók, videók és installációk segítségével közvetítik.

Az oldalon olyan fiatal feminista fotósok munkáit gyűjtik össze, mint például a már említett Petra Collins, de találkozhatunk Arvida Bystrom, Zara Mirkin és Sofy Mesa munkáival is. Érdemes elmerülni ebben a rózsaszín világban!

arvida

Arvida Bystrom

maya_julia1

Mayan Toledano és Julia Baylis

mayan

Mayan Toledano

sofymesa

Sofy Mesa

zara

Zara Mirkin