Bajszos, kémes videoklip magyar indie zenére – Anton Vezuv interjú

Beindultak a dolgok így tavasszal az Anton Vezuv háza táján: készül az új lemez, a korábbi album egyik dalához pedig videoklip készült. Gyulai Istvánnal, ‘Sztívvel’ – a zenekar éneked-frontemberével – beszélgettem.

Az említett videoklip a cikk tetején, az Anton Vezuvval korábban készített videóinterjúnk pedig a cikk végén tekinthető meg.


KultOn.hu: Miért pont ehhez a dalhoz készült videoklip?

Gyulai István ‘Sztív’: Eredetileg a Fishes-hez terveztünk videoklipet. Amikor tavaly csatlakozott hozzánk a most készülő új lemezünk zenei producere, Jakab Péter (a Jazzékiel frontembere), ő ajánlotta a rendezőnket, Szabó Áront, akivel dolgoztak már korábban együtt, és amúgy is régóta ismerik egymást. Áron olyan típusú ember, hogy ha valamit nagyon meg akar csinálni, akkor teljes őrületben dolgozik rajta éjjel és nappal, és a végeredmény mindig valami kiemelkedő, különleges cucc. Ezért is választottuk őt végül. És éppen emiatt a hozzáállása miatt olyan munkákat vállal csak el, amivel teljesen tud azonosulni. A Fishes volt képben vele eleinte, de amikor meghallgatta az albumunkat, annyira megtetszett neki a Far Camp Song, hogy nem tudott elszakadni tőle, és addig erőltette, hogy ebből legyen klip, míg belementünk. Jól elvitázgattunk ezen, de nagyon fontos volt, hogy teljes átéléssel tudjon nekünk klipet csinálni, ezért végül ez lett. Meg lehet nézni a klipen, hogy minden oké-e.

farcampsong

Fotó a Far Camp Song forgatásáról

KultOn.hu: Hogyan jellemeznétek a klipet?

Gy. I.: Úgy, hogy ez egy indie klip egy indie zenére. A klip amúgy egy parafrázis-klip, a francia újhullám stílusában, erős utalásokkal, ami természetesen egy szándékolt zárójelezés, amit jó ízléssel és lazasággal kell csinálni. És úgy is jellemezném a klipet, hogy rendhagyó: ilyen komolyan összerakott klipet ilyen típusú zenére elég keveset csinálnak itthon. Ez menő.

KultOn.hu: Emlékezetes forgatási sztori?

Gy. I.: A teljes zenekar megfordult a forgatáson, én még szerepeltem is viccből, a klip legvégén sajtos rolót vásárolok. Én két helyszínen is ott voltam, az egyik régi, évtizedek óta irodaként szolgáló helyszínen olyan szobák voltak, mintha kihajtottak volna mindenkit hirtelen az épületből figyelmeztetés nélkül, és mindent úgy hagytak volna. A klipben a térképes ellenálló főhadiszálláson találtunk egy nagy üveg kovászos uborkát, mellette evőeszközökkel és egy Szepesi György legszebb góljai magnókazettával. Elég kísérteties volt.

antonvezuv

Az Anton Vezuv zenekar

KultOn.hu: Kinek az ötlete alapján született meg a klip forgatókönyve?

Gy. I.: Ároné, a rendezőnké volt az ötlet. Tele van komplett ötletekkel, előre előkészített forgatókönyvekkel, rajzokkal, kellékekkel, mindig van valamilyen álma, amit az ihletés állapotában összerak szépen, és várja, hogy egyszer megvalósuljon. Ez az egész kémes őrület az ő ötlete volt az elejétől a végéig, ezért is tudott működni.

KultOn.hu: Koncertek a közeljövőben?

Gy. I.: Májusban lesz lemezbemutatónk. Kérek mindenkit, hogy a Facebook oldalunkon kövessen minket, hogy értesüljön, mert lesz ezen kívül még koncert, nyáron fesztiválozni is fogunk. Az új albumunkat amúgy a Timber Timbre producere keveri Kanadában, de persze nemcsak ettől lesz jó a lemez.

~ homepage: www.antonvezuv.com
~ facebook: http://www.facebook.com/antonvezuv
~ bandcamp: https://antonvezuv.bandcamp.com