Plus-size modell egy popsláger videoklip-sztárja

Szembejött velem a YouTubon való szörfölgetés közben egy olyan mainstream popsláger, amelynek videoklipje nagyon meglepett. A DNCE nevű formáció legújabb slágergyanús számáról, a Toothbrush-ról van szó. És miért olyan érdekes?

Aki követi a Jonas testvérek pályafutását, az biztos találkozott már a DNCE-vel, be kell valljam, nekem ez a banda eddig kimaradt az életemből. És magáról a zenéről nem mondanék véleményt, nem feltétlenül az én ízlésem – de azt se mondhatom, hogy nem szeretem a hasonló zenéket, mert akkor a barátaim biztos nem állnák meg, hogy elő ne hozakodjanak a Backstreet Boys mániámmal.

Na de a lényeg, hogy a Toothbrush videoklipjében végre nem egy szőke, nádszál-karcsú cicababa a hódolat (és a vágy titokzatos) tárgya, hanem Ashley Graham, aki történetesen plus-size modell, és amúgy meg egy intelligens és gyönyörű nő, aki leginkább a Lane Bryant fehérneműs képei miatt ismerhető, valamint ő volt az első plus-size címlaplány a Sports Illustrated történetében. Én egyébként akkor szerettem belé véglegesen, amikor megtaláltam a TED talk-ját, amiben az egészséges önképről, és testünk elfogadásáról beszél.

ashley-graham_reklam

Persze nagy fenekű csajokat eddig is láttunk, de “vállaltan” plus-size modelleket már kevésbé – vagy én legalább is nem találkoztam velük. És, hogy ez miért fontos? Igen, Ashley Graham modell, így nyilván átlagon felüli szépséggel és adottságokkal rendelkezik, viszont sokkal természetesebb látvány a hétköznapi ember számára az ő teste. Tehát egy pozitív body image (testkép) az, amit ő közvetít, és általa ez a mainstream vizein evezgető popbanda is.

Természetesen nem arról van szó, hogy ezentúl cseréljünk le minden vékony lányt a médiában, hiszen hangsúlyozni kell, hogy az ő testükkel sincsen semmi baj – igen, ilyenkor sajnos mindig ki kell emelni, hogy minden test gyönyörű és tökéletes a maga módján, és senkit sem szabad megszégyeníteni a testi adottságai miatt. Amit számomra Ashley Graham közvetít, az az önelfogadás – a “pluszkilók ellenére” is – és a természetesség. Én legalább is így érzem, és ezért örülök ennyire ennek a videoklipnek.