A filmes IKEA katalógus

Az IKEA BLADVASS fantázianevű ágyneműje szabály szerint üldöz engem. Lépten-nyomon belebotlok, már vagy három-négy filmben lebbent meg a háttérben. Vagy az előtérben. A baj az, hogy nem emlékszem mikor és hol láttam, de élénken él az emlékezetemben, hogy láttam.

bladvass

És miért ilyen fontos nekem a BLADVASS? Mert itthon én is ebben aluszkálok. És amúgy is, az IKEA cuccok különös pszichológiai hatással vannak rám, „hitelesítik” számomra a filmet. Mert ha a főhős ugyanúgy LACK asztalon festegeti a csurig rágott körmeit mint én, akkor az csak igaz lehet. Ez így meg is történhetett.

A BLADVASS filmszerepeinek kutatása közben pedig kiderült, hogy nemcsak én tanúsítok ekkora érdeklődést a mozifilmekben / sorozatokban fellelhető IKEA cuccok iránt. Az IKEA-stuff on TV nevezetű tumblr blog egy kincsesbánya. Az oldal megálmodója egy 23 éves belga fiatal, aki régebben az IKEA-nak dolgoztt, most pedig egy televíziónak, így ahogy a blog leírásában fogalmaz: „So yeah.” Ő már csak tudja.

El sem hinnétek, melyik sorozatok használják a legtöbb ikeás bútorokat! A Dexter, a Sherlock, a New Girl, a The Big Bang Theory és szerkesztőségünk férfiúinak egyik nagy kedvence, a Breaking Bad is telis tele van IKEA cuccokkal! A következő képeket pedig az IKEA-stuff on TV blogról kölcsönöztem, hadd tobzódjatok Ti is az IKEA-cuccokban.

Az Agymenő kollekció

bbt1

bbt2

bbt3

bbt4

bbt5

Breaking Bad

bb1

bb2

bb3

Winston is szereti az IKEA-t (New Girl)

ng3

ng1

Filmekben is visszatérő szponzor az IKEA

her

A nő (2013)

lolarennt

A lé meg a Lola (1998)

thelobster

A homár (2015)

És természetesen el ne feledkezzünk az ultimate IKEA-jelentről:

Az IKEA-függőség margójára: “De érted, hogyha az ember például vesz egy kanapét, akkor hajlamos azt gondolni, hogy egy életre van egy kanapéja és történjék bármi, a kanapé-gondot letudta. Összegyűjtöttem mindent, de tényleg, volt egy jó kis hifi-tornyom, egy tisztességes ruhatáram. Már majdnem… majdnem kész voltam.”

Ui.: Ha gyorsan szeretnétek letudni a karácsonyi mézeskalács manufaktúrát, elég bevásárolni egy-két doboz PEPPARKAKA-t (igen, svédül a torta és/vagy sütemény „kaka” néven fut).