5 érv a hétvégi kirándulás mellett

Valamiért rám tört a nosztalgia, és elővettem a középiskolás fotóimat, és mint kiderült, a szabadidőm felét sulis kirándulásokon töltöttem – hozzátartozik a történethez, hogy biológia szakos voltam, és az osztálykirándulásaink konkrétan terepgyakorlatként funkcionáltak. Ám a gimi óta nem vettem részt “szervezett” kiránduláson, és rájöttem, hogy ez nagyon rossz dolog, mert rengeteg jó dologgal jár egy kis túrázás, erdei séta. Álljon most itt 5 ok, amiért a tavaszi hétvégéket kirándulással kellene tölteni:

  • Vissza a természethez!

Jean-Jacques Rousseau gyakran ismételgetett sora bár nem a kirándulásra vonatkozik, ám mégis kiváló csatakiáltásként szolgálhat az erdő bevételéhez. Figyelem, meditációs gyakorlat következik! Szakadjunk le egy kicsit a modern technológiáról, és szívjunk egy kis friss levegőt – mindenkinek szüksége van egy kis mentális felüdülésre. Már egy-két óra a szabadban teljes feltöltődést eredményezhet.

boho_ret

Bohó-rét a Zemplénben

  • Első az egészség

És a túrázás az egyik legjobb dolog az egészség megőrzésére. Nem olyan nagy fizikai kihívás, mint mondjuk a falmászás, de egy erdei séta során is kellemesen elfáradhat az ember, megmozgatva végtagjait. Ja, és igen, a már emlegetett friss levegő… De, ha nekem nem hisztek, itt egy lista, amiben szerepel, hogy mi mindenre van jó hatással a túrázás.

eger

Osztálykiránduláson a Bükkben

  • Csapatépítés

Kirándulni csapatban az igazi, még akkor is, ha csak csöndben baktatunk egymás mellett. És ha eltévedünk, legalább rá lehet fogni valakire. Vagy megerősíti az összetartást. Nyert ügyünk van mindenféleképpen.

tatra

Ez a kép azután készült K.-ról, hogy eltévedtünk és meglettünk

  • Hasznosan töltött szabadidő

Egyrészt: ismerd meg kis hazádat, másrészt: ismerd meg a vidék élőlényeit! Rengeteg gyönyörű erdeje van Magyarországnak, az én legkedveltebb úti-céljaim a Vértes és a Zemplén, de Dobogókő vagy a Pilis is rengeteg látnivalóval szolgál.  Tapasztalatból mondom, hogy egy-egy gomba- vagy faféle beazonosítása elképesztő eufóriát tud okozni – pláne helyes tipp esetén.

mecseknadasd

Mecseknádasd környékén

  • Móka

Kirándulni testi-lelki feltöltődés, és egyben az egyik “legpénztárcabarátabb” szórakozás is. Így azt ajánlom mindenkinek, hogy kapja fel a kutyát, csapjon hozzá pár barátot, és irány a természet! Garantált kikapcsolódást mindenki számára.

lampazas

Lámpázás a Zemplénben